Scofferchef w sposób oczywisty nawiązuje do Masterchefa, z tą jednak różnicą, że wychwala pod niebiosa proste i niekoniecznie zdrowe potrawy. Przepisy są sprawdzone i autorka faktycznie je poleca. Jednakże gotowanie ze Scofferchefem pełne jest ironii i kpiny z co bardziej udziwnionych potraw. Blog adresowany jest też do osób poszukujących ciekawych informacji kulinarnych z kraju i ze świata.

środa, 4 stycznia 2017

Coś, co każdy powinien spróbować będąc w Tajlandii, Chinach i Turcji - przysmaki, które sprzedawca przygotowuje na oczach klienta. Niewątpliwie już samo to jest atrakcją turystyczną, a trzeba przyznać, że efekt końcowy prezentuje się niezwykle apetycznie i świeżo. Uwaga! Można dostać ślinotoku! Przed obejrzeniem filmików koniecznie zjedz coś słodkiego.


Nie wiem czy smaczne, ale na pewno świeże - jedyne, niepowtarzalne lody prosto z Tajlandii!




Karmel na patyku (eee czyli po prostu lizak, tak?:>) w kształcie smoka? Takie rzeczy tylko w Chinach!


I znowu Chiny. Przed Wami kolorowa wata cukrowa w kształcie kwiatu lotosu. Aż ślinka cieknie na jej widok, mniam!


Powyższy przysmak pochodzi z Turcji i nazywa się macun. W jego skład wchodzi m.in.: bergamotka, cynamon, mastyks, mięta, róża, cytryna i śliwki. Ten niezwykły lizak w konsystencji przypomina miękkie toffi, w smaku zaś jest słodko-pikantny. 
Co ciekawe, tradycja tego cukierka ma już prawie 500 lat. Tradycyjny Mesir Macunu jest traktowany jako lekarstwo, które wzmacnia ciało i uspokaja ducha. Warto też dodać, że zawiera aż 41 różnych ziół i przypraw, w tym niestety anyż i kminek...

2 komentarze:

  1. Jak to obłędnie wygląda *-*
    Zapraszam:
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie najbardziej ciągnie do Turcji - ten macun wygląda taaak apetycznie, że aż mi ślinka cieknie:D A co do lodów z Tajlandii to aż dziwne, że nikt u nas ich w ten sposób nie sprzedaje.

    OdpowiedzUsuń

Popularne Posty

Translate

Obsługiwane przez usługę Blogger.