Scofferchef w sposób oczywisty nawiązuje do Masterchefa, z tą jednak różnicą, że wychwala pod niebiosa proste i niekoniecznie zdrowe potrawy. Przepisy są sprawdzone i autor faktycznie je poleca. Jednakże gotowanie ze Scofferchefem pełne jest ironii i kpiny z co bardziej udziwnionych potraw. Blog adresowany jest też do osób poszukujących ciekawych informacji kulinarnych z kraju i ze świata.

Strony

sobota, 13 maja 2017

Zupa jak zupa. Żadna specjalna filozofia się za nią nie kryje. Jest tania, prosta w przyrządzeniu i starcza na kilka dni. Resztki można zamrozić na czarną godzinę. Zupa to cudowny wynalazek. Rozgrzewa, jest pożywna i wychodzi smaczna już za pierwszym razem. Trzeba naprawdę się postarać, by sknocić tak proste danie, a i tak prawie zawsze można to odkręcić:
  • Zbyt słona? Wrzuć surowego ziemniaka lub torebkę ryżu.
  • Zbyt pikantna?  Dodaj śmietanki.
  • Mdła? Dodaj przyprawy i zioła (do wyboru: ziele angielskie, zioła prowansalskie, chrzan, jałowiec, pieprz, majeranek, bazylia, natka z pietruszki, mięta, lubczyk, koper, czosnek, kolendra, kminek, anyżek, chili, gałka muszkatołowa, rozmaryn, oregano), maggi lub kostkę bulionową.
  • Za tłusta? Ostudź i usuń z wierzchu tłustą warstwę.
  • Zbyt gęsta? Jeśli bardzo - dolej bulionu lub w ostateczności wody, jeśli tylko trochę - dodaj śmietany/śmietanki.
  • Za rzadka? Zrób zasmażkę lub poczekaj aż nadmiar wody wyparuje podczas gotowania:)
  • itp. itd.

Grunt to podstawa

Najważniejsza jest baza, czyli wywar warzywno-mięsny. Jak masz bulion możesz wszystko. Jesteś wszechmogącym władcą zup. Pomidorowa? Proszę bardzo, wrzucam przecier pomidorowy. Kapuściana? Nic prostszego - wrzucam kiszona kapustę. Ogórkowa? Kiszone ogórki. Śmieciowa? Wrzucam wszystko co mam pod ręką. Zupa to czyste szaleństwo tworzenia. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że cokolwiek do niej nie dodasz i tak będzie zjadliwe. Może nie jakieś arcydzieło kulinarne, ale zwykły, zjadliwy posiłek (nie oszukujmy się: aby wyszło coś lepszego trzeba się bardziej postarać i udowodnić światu, że posiada się kubki smakowe - nawet jeśli występują w śladowej ilości). Podsumowując: czy może być coś lepszego dla leniwego kucharza? Chyba tylko jajecznica.

 Zupa i jej wpływ na rozwój ludzkości

Być może tego nie wiesz, ale wynalezienie zupy w znacznym stopniu wpłynęło na rozwój człowieka. Gotowane pożywienie jest wchłaniane przez organizm o 70% bardziej skutecznie niż jego surowy odpowiednik. Dzięki ciepłym posiłkom mózg otrzymywał niezbędne makro- i mikroelementy oraz więcej energii, a co za tym idzie - lepiej funkcjonował. Można więc powiedzieć, że wynalezienie zupy to pierwszy cywilizacyjny skok człowieka. Według archeologów najstarsze zupy były przygotowywane w następujący sposób: wykopany w ziemi dołek wykładano skórą i zalewano wodą, następnie wrzucano do niego pożywienie, a na koniec przynoszono z ogniska rozgrzane kamienie, by delikatnie włożyć je do dołka.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popularne Posty

Translate

O mnie

Moje zdjęcie
Mam własną łyżeczkę, wiesz?
Obsługiwane przez usługę Blogger.