Składniki (proporcje tak pi razy drzwi):
- 2 kopiaste, duże łyżki majonezu (można też zrobić pół na pół z jogurtem typu greckiego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duży ząbek czosnku
Przygotowanie:
Składniki ze sobą mieszamy. Czosnek koniecznie wyciskamy przez praskę! Mieszając rozcieramy czosnek z solą na ściance naczynia. Próbujemy sosu i jeśli jest ok to ok, jeśli jest za ostry dodajemy majonezu lub jogurtu, jeśli jest za gęsty dodajemy więcej soku z cytryny, jeśli zbyt delikatny dodajemy więcej czosnku, a co do soli to z pewnością wiecie sami (czyt. solimy ile wlezie).
I w ten oto prosty sposób powstało arcydzieło kulinarne, które dumnie mogę nazwać sosem z lekką nutką cytradencji. Idealny na letnie wieczory, do odstraszania komarów.
Zdjęcie: Scoffer
Taki prosty przepis a jaki świetny efekt.
OdpowiedzUsuńPrawda?:) Proste przepisy już takie są: mało roboty, mnóstwo satysfakcji.
Usuń